Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa, czyli klasyczna pomidorówka to zdecydowanie smak dzieciństwa. Najlepsza to ta z makaronem lub ryżem.

 

Zupa pomidorowa

 

Potrzebne będą:

  • skrzydełka z kurczaka – kilka sztuk
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, por
  • cebula – 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
  • przecier pomidorowy – 500 ml lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • grzyby suszone – kilka sztuk
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, papryka słodka
  • miód – 1 łyżka
  • śmietana 18% – 2-3 łyżki
  •  

Zupa pomidorowa

 

Skrzydełka dokładnie myję, zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu, w międzyczasie zbierając szumowiny. Dodaję 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i grzybki suszone. Warzywa (marchew, seler, pietruszkę) obieram i kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę kroję w słupki. Dokładam do zupy.  Obraną cebulę i por wrzucam w całości. Gotuję wszystko na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodaję przecier pomidorowy lub podsmażone na łyżce masła pomidory z puszki. Przyprawiam do smaku, dodaję miód. Koncentrat mieszam ze śmietaną, dodaję gorącej zupy i hartuję gorącą zupą, następnie dodaję do zupy i chwilę gotuję. Podaję z makaronem nitki lub świderki.

 

Zupa pomidorowa

 

Smacznego!!!

2 Odpowiedzi

  1. Super smacznie wygląda:)

Zostaw Komentarz

*