Zupa pomidorowa, czyli klasyczna pomidorówka to zdecydowanie smak dzieciństwa. Najlepsza to ta z makaronem lub ryżem.
Potrzebne będą:
- skrzydełka z kurczaka – kilka sztuk
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, por
- cebula – 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- przecier pomidorowy – 500 ml lub 2 puszki pomidorów krojonych
- grzyby suszone – kilka sztuk
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, papryka słodka
- miód – 1 łyżka
- śmietana 18% – 2-3 łyżki
Skrzydełka dokładnie myję, zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu, w międzyczasie zbierając szumowiny. Dodaję 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i grzybki suszone. Warzywa (marchew, seler, pietruszkę) obieram i kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę kroję w słupki. Dokładam do zupy. Obraną cebulę i por wrzucam w całości. Gotuję wszystko na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodaję przecier pomidorowy lub podsmażone na łyżce masła pomidory z puszki. Przyprawiam do smaku, dodaję miód. Koncentrat mieszam ze śmietaną, dodaję gorącej zupy i hartuję gorącą zupą, następnie dodaję do zupy i chwilę gotuję. Podaję z makaronem nitki lub świderki.
Smacznego!!!
2 Odpowiedzi
Wiola
Super smacznie wygląda:)
Łukasz Kostrzewa
I tak też smakuje:)