Zupa warzywna z batatem

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Zupa warzywna z batatem, fasolką szparagową z dodatkiem mleka kokosowego to szybka propozycja. Zupa jest na bazie młodych warzyw, więc jej gotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Zupę oczywiście można urozmaicić ulubionymi warzywami, ale taka wersja w zupełności Was zadowoli:)

Zupa warzywna z batatem

Potrzebne będą:

  • fasolka szparagowa żółta – 1 spora garść
  • batat – 1 sztuka
  • pomidor malinowy – 1 sztuka
  • marchew – 2-3 sztuki
  • pieczarki – około 10 sztuk
  • cebula szalotka – 2 sztuki
  • mleko kokosowe – około 100 ml
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Marchew i batata obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Marchew można zacząć gotować wcześniej, bo potrzeba jej trochę więcej czasu niż batatowi. Dodajemy 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Szalotki obieramy o w całości wrzucamy do garnka. Fasolkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy razem z pieczarkami. Gotujemy około 15-20 minut. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z makaronem.

Zupa warzywna z batatem

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*