Zupa warzywna z batatem, fasolką szparagową z dodatkiem mleka kokosowego to szybka propozycja. Zupa jest na bazie młodych warzyw, więc jej gotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Zupę oczywiście można urozmaicić ulubionymi warzywami, ale taka wersja w zupełności Was zadowoli:)
Potrzebne będą:
- fasolka szparagowa żółta – 1 spora garść
- batat – 1 sztuka
- pomidor malinowy – 1 sztuka
- marchew – 2-3 sztuki
- pieczarki – około 10 sztuk
- cebula szalotka – 2 sztuki
- mleko kokosowe – około 100 ml
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Marchew i batata obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Marchew można zacząć gotować wcześniej, bo potrzeba jej trochę więcej czasu niż batatowi. Dodajemy 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Szalotki obieramy o w całości wrzucamy do garnka. Fasolkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy razem z pieczarkami. Gotujemy około 15-20 minut. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy podawać z makaronem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz