Zupa z cieciorki

Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim ma dużo właściwości zdrowotnych, zawiera dużo białka i błonnika, obniża ciśnienie i poziom  „złego” cholesterolu. Zdecydowanie polecamy w każdej postaci. Tym razem zupa z cieciorki, lekko pikantna, z cukinią i papryką, podana z makaronem.

Zupa z cieciorki

Potrzebne będą (garnek 5 litrowy):

  • ciecierzyca – opakowanie 400 gram
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cukinia – 1 sztuka
  • puszka pomidorów w zalewie – 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • ketchup -3-4 łyżki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • papryczka chili – 1/3 sztuki
  • przyprawy:sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, pieprz cayenne
  • ocet winny lub sok z cytryny – 1-2 łyżki
  • sok z 1 pomarańczy
  • masło – 1 łyżka
  • cukier brązowy trzcinowy – 1 łyżeczka

Zupa z cieciorki

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i moczymy całą noc (minimum 12 godzin). Po tym czasie zalewamy świeżą wodą i gotujemy po przykryciem do miękkości (około 2 godzin). Następnie solimy, dodajemy 2-3 listki laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. W międzyczasie cebulę siekamy w drobniutką kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili drobno pokrojoną, posypujemy cukrem i słodką papryką, smażymy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do blendera, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i miksujemy na gładką masę. Z ciecierzycy wyciągamy ziele angielskie i listki laurowe. Około 3/4 ciecierzycy miksujemy na gładką masę, resztę zostawiamy w całości (proporcje według uznania, można zostawić więcej niezmiksowanych ziaren:), do zupy dodajemy zmiksowane pomidory, wyciskamy sok z 1 pomarańczy. Gotujemy na lekkim ogniu pod przykryciem. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Paprykę podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy do zupy. Następnie podsmażamy cukinię i wrzucamy do zupy. Dodajemy do smaku ketchup i ocet winny, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne (ilość w zależności od pikantności jaką chcemy uzyskać). Gotujemy pod przykryciem, aż papryka i cukinia będą miękkie. Podajemy z makaronem, u nas z tzw. Cavatappi (poskręcana rurka:)

Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*