Zupa z czerwoną kapustą

Czerwona kapusta dostarcza wielu mikro i makroelementów, min. potasu, magnezu i cynku. Jest cennym źródłem witaminy E, C i witamin z grupy B – B1, B2, B6. Obecnie trwa na nią sezon. Polecam zupę z czerwoną kapustą, jest rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna, idealna na chłodne dni.

Zupa z czerwoną kapustą

Potrzebne będą:

  • kapusta czerwona – 1/2 średniej sztuki lub 1 cała mała
  • marchew – 2 sztuki
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka
  • skrzydełka – kilka sztuk na wywar
  • fasola czerwona konserwowa – 1 słoik lub puszka
  • czerwona cebula – 1 sztuk
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidor malinowy – 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • jabłko – 1 sztuka
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • grzybki suszone – kilka sztuk
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Skrzydełka z kurczaka dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuję na małym ogniu, w trakcie zbieram szumowiny. Dodaję kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego oraz grzybki suszone. Marchew i pietruszkę obieram i kroję w małą kostkę, dodaję do garnka. Kapustę obieram z wierzchnich liście, kroję na pół, wykrawam głąb i grubsze części, kroję dość drobno w kostkę. Czerwoną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce masła, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażę i dodaję posiekaną kapustę. Smażę na małym ogniu około 15 minut. Ziemniaki obieram i kroję w małą kostkę. Dodaję do zupy jak już marchewka i pietruszka są miękkie. Dodaję przesmażoną kapustę. Na tą samą patelnię wrzucam łyżkę masła i obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dodaję koncentrat. Przyprawiam solą i pieprzem. Przekładam do zupy. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Na koniec dodaję opłukaną pod bieżącą wodą fasolę. Zupę przyprawiam solą, pieprzem i octem jabłkowym. Chwilę jeszcze gotuję.

Zupa z czerwoną kapustą

Smacznego!!!

.

Zostaw Komentarz

*