Czerwona kapusta dostarcza wielu mikro i makroelementów, min. potasu, magnezu i cynku. Jest cennym źródłem witaminy E, C i witamin z grupy B – B1, B2, B6. Obecnie trwa na nią sezon. Polecam zupę z czerwoną kapustą, jest rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna, idealna na chłodne dni.
Potrzebne będą:
- kapusta czerwona – 1/2 średniej sztuki lub 1 cała mała
- marchew – 2 sztuki
- pietruszka korzeń – 1 sztuka
- skrzydełka – kilka sztuk na wywar
- fasola czerwona konserwowa – 1 słoik lub puszka
- czerwona cebula – 1 sztuk
- czosnek – 2 ząbki
- pomidor malinowy – 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- ziemniaki – 4 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- ocet jabłkowy – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- grzybki suszone – kilka sztuk
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Skrzydełka z kurczaka dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuję na małym ogniu, w trakcie zbieram szumowiny. Dodaję kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego oraz grzybki suszone. Marchew i pietruszkę obieram i kroję w małą kostkę, dodaję do garnka. Kapustę obieram z wierzchnich liście, kroję na pół, wykrawam głąb i grubsze części, kroję dość drobno w kostkę. Czerwoną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce masła, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażę i dodaję posiekaną kapustę. Smażę na małym ogniu około 15 minut. Ziemniaki obieram i kroję w małą kostkę. Dodaję do zupy jak już marchewka i pietruszka są miękkie. Dodaję przesmażoną kapustę. Na tą samą patelnię wrzucam łyżkę masła i obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dodaję koncentrat. Przyprawiam solą i pieprzem. Przekładam do zupy. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Na koniec dodaję opłukaną pod bieżącą wodą fasolę. Zupę przyprawiam solą, pieprzem i octem jabłkowym. Chwilę jeszcze gotuję.
Smacznego!!!
.
Zostaw Komentarz