Zupa krem z zielonych szparagów z dodatkiem świeżej bazylii oraz sałaty, podana z główkami szparagów i makaronem occhi di lupo.
Potrzebne będą:
- szparagi zielone – 1 pęczek
- ziemniaki – 3 małe sztuki
- bazylia – około 10 świeżych listków
- sałata zielona – 5 liści
- szalotka – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- serek śmietankowy twarożkowy – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle, dodaję czosnek pokrojony w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli i czosnku na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażę przez około 5 minut. Szparagi myję, odłamuję twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Główki szparagów pozostawiam w całości, a łodygi kroję w małe kawałki. Pokrojone szparagi, bez główek, dorzucam do ziemniaków i cebuli, smażę przez około 5 minut. Przekładam całość z patelni do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości ziemniaków i szparagów. Następnie miksuję całość na gładki krem. Dodaję opłukane listki bazylii i sałaty. Chwilę gotuję, dodaję serek śmietankowy i ponownie dokładnie miksuję. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku. Na koniec wrzucam główki szparagów i chwilę gotuję na małym ogniu. Podaję z makaronem occhi di lupo.
Smacznego!!!
2 Odpowiedzi
Grzegorz
Świetny sposób podania! ❤️
Agnieszka Kostrzewa
Dzieki:)