Żurek to danie staropolskie, tradycyjnie serwowany podczas Świąt Wielkanocnych. Może być podawany z osobno ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i kiełbasą. My proponujemy żurek z grzybami suszonymi.
Potrzebne będą:
- kawałek schabu surowego wędzonego
- kawałek boczku
- grzyby suszone – 1 garść
- zakwas domowy – 1 szklanka
- śmietana 18% – 2-3 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- masło – 1 łyżka
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- jajka – 2 sztuki
Schab i boczek wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, wrzucamy dobrze opłukane grzyby suszone, 2-3 listki laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego i gotujemy około pół godziny. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle. Boczek i schab wyławiamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy kilka minut. Mięso z cebulą wrzucamy do zupy, chwilę gotujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. 3/4 szklanki zakwasu wlewamy do zupy, pozostałą część mieszamy ze śmietaną, hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Do żurku dodajemy majeranek i doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Do smaku możemy dodać trochę chrzanu.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz