Jeżeli szukasz idealnej potrawy na wyjątkowy wieczór, albo inspiracji do urozmaicenia codziennego menu, krewetki w sosie koktajlowym mogą być strzałem w dziesiątkę. To danie, które będzie prezentować się znakomicie zarówno na rodzinnej uczcie, jak i podczas romantycznej kolacji dla dwojga. A przygotowanie go jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Sprawdź też: Przepis na polędwiczki pieczone z indyka
Przygotowanie krewetek do potrawy
Kluczem do sukcesu, jeżeli chodzi o krewetki w sosie koktajlowym, jest odpowiednie zakupienie i przygotowanie składników. Krewetki powinny być świeże, choć w szczególnych sytuacjach można pokusić się nawet o te mrożone. W chwili przygotowywania dania, muszą być jednak rozmrożone i, co istotne, oczyszczone.
Podstawowe kroki przygotowania krewetek przed podaniem je z sosem koktajlowym to:
- Oczyść żuwaczki i usuń pancerz każdej krewetki, jednak zostaw końcowy fragment ogona – nie tylko nadaje estetycznego wyglądu, ale też ułatwia jedzenie.
- Sprawdź, czy krewetki są dobrze wyczyszczone – najlepiej robić to pod bieżącą wodą.
- Gotuj krewetki – najczęściej robi się to na parze, z dodatkiem soli i cytryny. Ważne jest to, aby nie przegotować krewetek, co mogłoby zdegradować ich walory smakowe.
Tworzenie sosu koktajlowego
Prawdzie serce dania, czyli sos koktajlowy jest równie prosty w przygotowaniu co sama potrawa. Składa się zaledwie z kilku podstawowych składników, które możemy modyfikować wedle gustu.
Podstawowy przepis na sos koktajlowy to:
- majonez (4 łyżki)
- ketchup (2 łyżki)
- brandy lub whisky (1 łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
Te składniki mieszamy na gładko, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos można uatrakcyjnić poprzez dodanie tabasco lub chili dla wyraźniejszego, pikantnego smaku.
Sposób podania krewetek w sosie koktajlowym
Podanie wielu potraw to prawdziwa sztuka, a krewetki w sosie koktajlowym nie są tutaj wyjątkiem. Bez wątpienia istotnym elementem jest temperatura – danie powinno być podane na zimno, co sprawia, że jest idealne na ciepłe letnie dni!
Najczęściej krewetki podaje się na liściach sałaty z dołączonym sosem koktajlowym i plasterkiem cytryny. Świetnie sprawdzą się tu także kieliszki do szampana czy specjalne naczynia do serwowania. Estetycznym uzupełnieniem potrawy może być świeża pietruszka lub inna zielona przyprawa.
Podczas podania dania pamiętaj o dodatkowych elementach jak chlebek maślany czy dodatkowe kawałki cytryny – ułatwią one spożywanie dania i dodadzą mu dodatkowego charakteru.
Skomponowanie idealnej potrawy to zawsze wyzwanie, ale przy dobrym przygotowaniu i starannym wykonaniu, z pewnością okaże się dużo prostsze niż myśleliśmy. A krewetki w sosie koktajlowym są daniem, które z pewnością zaskoczy i zachwyci zarówno nas, jak i naszych gości.
Zobacz także: Najlepsza zupa paprykowa z pulpetami – szybki przepis