Delikatne polędwiczki z piersi indyka w połączeniu z jabłkami smakują doskonale.
Potrzebne będą:
- polędwiczki z piersi indyka – 2 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka
- olej z dodatkiem czosnku, masło
Polędwiczki myję i dokładnie osuszam. Oprószam przyprawami z każdej strony i spryskuję olejem smakowym z dodatkiem czosnku. Nacinam w poprzek, uważając żeby nie przeciąć polędwiczek do końca. Jabłko obieram i kroję w półplasterki. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia i spryskuję olejem, układam polędwiczki i w nacięte miejsca wkładam plasterki jabłka. Na wierzch układam kilka kawałków masła. Przykrywam folią i piekę około 30-45 minut. W trakcie pieczenia polewam powstałym sosem. Pod koniec pieczenia ściągam folię. Podaję z ryżem jaśminowym i zasmażaną cykorią.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz