Krewetki z sosem koktajlowym

Smażone w maśle z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i szczypiorku. Krewetki z sosem koktajlowym to idealny pomysł na lekką i smaczną przekąskę w dodatku bardzo szybką w przygotowaniu.

krewetki

Potrzebne będą:

  • krewetki – około 200-250 gram (w moim przypadku mrożone)
  • masło – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • papryczka chili – 1/3 sztuki
  • szczypiorek
  • cytryna – połowa
  • sos koktajlowy:
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 łyżka ketchupu pikantnego
    • 1 łyżeczka cukru brązowego

Krewetki wrzucamy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Skrapiamy sokiem z cytryny. Masło wrzucamy na patelnię, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy papryczkę pokrojoną w drobniutką kosteczkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy krewetki smażymy około 2-3 minuty na średnim ogniu, po czym przewracamy i smażymy kolejne 2-3 minuty, dodając pokrojony szczypiorek. Przekładamy do miseczki. Podajemy z sosem koktajlowym (wszystkie składniki na sos koktajlowy dokładnie mieszamy) i podpieczoną bagietką z dodatkiem oliwy.

krewetki

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*